Tuesday, March 31, 2015

Мінімалізм в інтер'єрі

Сьогодні вже нічим не здивуєш. Вишукана розкіш класики і химерність сучасних стилів інтер'єру - все "дежа-вю", все не ново. А все-таки хочеться оригінальності ...
Мінімалізм - от, чим ще можна здивувати в нашій країні. Візантійське прагнення до прикрашення з покоління в покоління передається нам в генах. Тому принцип "нічого зайвого" був і залишається не найпопулярнішим у наших співвітчизників. А, значить, є шанс створити в своєму будинку або квартирі оригінальний інтер'єр, який не був повторений тисячу разів ...

Аскетизм як філософія


На відміну від України, "мінімалістичний" стиль залишається надзвичайно популярним на Заході. Його золота пора припала на "революційні" 60-і роки, коли принцип "нічого зайвого" був протиставленням буржуазній помпезності. Якомога менше декорацій, монотонність і блякла квітів, відсутність утомливих візуальних ефектів - ось що припало до смаку тодішнім "передовим" умам.
Втім, якщо копнути глибше в історію, то виявиться, що "мінімалістичні" інтер'єри - далеко не дітище ХХ століття. Ще обстановка в оселі древніх кельтів була гранично суворою, а філософія Сходу, проповідувана лаконічність і стриманість, зумовлювала скромність японських інтер'єрів. Та й серед стародавніх греків були ті ще аскети - згадайте хоча б Діогена, який жив у бочці ...
Як стиль мінімалізм склався в 20-ті роки минулого століття. Його альма-матер став архітектурний інститут Баухауз у Німеччині, де зібралися самі на той час зухвалі і просунуті дизайнери. Вони протиставили пануючому тоді вітіюватому модерну, захопленому формами і заколишньому про суть, гасло: "форма повинна підкорятися суті". Так був кинутий виклик колишньої естетиці.
І все ж, як це не дивно, колишній СРСР виявився однією з перших країн, де мінімалізм прийшовся до двору. Втім, не стільки народу, скільки нової влади. Після Жовтневого перевороту прагнення якомога швидше відректися від надмірностей минулого, буржуазного життя виявлялося і в інтер'єрі. Єдиною прикрасою житлового простору "будівників комунізму" була найпростіша меблі строгих геометричних форм, позбавлена якого б то не було декору. Мінімалізм в ХХI столітті - це все той же протест. Але вже не проти якогось суспільного ладу, а проти великої кількості інформації, шуму і хаосу сучасних мегаполісів. Надмірності (у тому числі інтер'єрні) стали дряпати очей. Люди потягнулися до чистоти, спокою і порожнечі, віддаючи перевагу "заспокійливим" інтер'єрам, вишукана простота яких створює атмосферу внутрішньої гармонії та свободи.
Простір

Простір, світло і найнеобхідніші функціональні предмети - це ті самі "три кити", на яких створюється сучасний інтер'єр у стилі мінімалізму. І головним з цих "китів" є, мабуть, простір. Що-що, а мінімалістський інтер'єр всупереч назві вимагає широти - і не тільки фантазії. Це цілком зрозуміло. Чим більше простору, тим простіше позначити деякі акцентні плями. А вони дуже важливі в тому випадку, коли навмисно себе обмежуєш у виразних засобах.
Якщо квартира невелика, з декількох маленьких кімнат, то, створюючи мінімалістський інтер'єр, бажано деякі кімнати об'єднати один з одним. Позбавляючи житлоплощу численних перегородок, що розчленовують простір, можна створити враження широти і простору. Важливо також, щоб у приміщенні не було "сліпих" зон: воно повинне цілком проглядатися з будь-якої точки.
Про мінімалізм говорять, що це - стиль порожнечі. І помиляються. У мінімалістською обстановці є всі необхідні речі, а не тільки "стіл, стілець, табуретка". Просто предмети в такому приміщенні не групуються і не "звалюються в одну купу", а розставляються окремо один від одного. Таке заповнення простору дає відчуття свободи і не сковує. Речі »не плутаються під ногами". Погляд відпочиває.
Світло і кольору

Мінімалістський інтер'єр вимагає великої кількості світла. Саме світло сприяє створенню відчуття об'ємності, великого простору, де людина почуває себе скоріше "в польоті", ніж в "комфорті". Бажано, щоб вікна в приміщенні були широкими і відкритими: без штор і портьєр. Так буде створюватися враження, ніби внутрішні інтер'єри з'єднані із зовнішнім світом. Якщо ж ви не в захваті від сусідства з навколишнім середовищем, то можна повісити на вікна горизонтальні або роликові жалюзі або легкі, прозорі фіранки.
Від міжкімнатних дверей краще зовсім відмовитися. Втім, не завжди це можливо: для більшості людей важливо позначити інтимну зону в квартирі. У такому випадку в інтер'єр непогано впишуться скляні двері.
А тепер - про колірній гамі. Мінімалістський інтер'єр не терпить яскравих, дратівливих фарб. Для нього куди краще світлі півтони, чисті, спокійні кольори: чорний, білий, кремовий, колір вівсянки і сірий.
Оздоблення та матеріали

Мінімалізм проти надмірностей і в питанні обробки. Якщо стіна, то ідеально отштукатуренная і однотонна. Якщо стеля, то з гіпсокартону - для ідеально рівній поверхні. Якщо підлога - зачит, дошки повинні бути максимальної довжини і ширини, щоб на ньому було якомога менше "швів".
Втім, застосування перерахованих вище матеріалів - це далеко не аксіома в створенні мінімалістського інтер'єру. Стіни можуть бути і цегляними. Стелі - дерев'яними або просто пофарбованими, а підлога - скляним. Тут важливо дотримати лише однорідність і цілісність покриття.
Обробці приміщень варто приділити особливу увагу. Оскільки мінімалізм не терпить надмірного прикрашення, декором інтер'єру стають самі стіни, стеля та підлога. І від того, наскільки якісною і "безпомилкової" виявиться їх оздоблення, залежить загальний вигляд приміщення.
Мінімалізм, як жоден інший стиль інтер'єру (за винятком, напевно, хай-тека), сприйнятливий до ультрасучасних матеріалами. У такій обстановці не мудро зустріти предмет з порцеляни, який на перевірку виявляється зробленим із пластику. Можна побачити потерту шагреневу шкіру - з'ясовується, що вона з ніжної лайки. Пол відливає металевим блиском, а навпомацки теплий - це новий вид лінолеуму. Дерев'яна скульптура насправді виявляється гумою.
Такі "перевертні" можуть застосовуватися і в обробці приміщень, і у виготовленні меблів, і у виробництві аксесуарів.
Одним словом, сучасні матеріали позбавляють мінімалізм "природної скромності" і гаданої похмурості, роблячи його дотепним, цікавим для всіх і частково філософським.
Меблі та аксесуари

На перший погляд, у меблях цього стилю немає нічого особливого. Її форми - чисті й логічні, лінії - спокійні. Прямокутник дерев'яного столу міцно тримається на коротеньких скляних ніжках. Строгий диван-книжка складається лише з двох подушечок, покладених на павутину металевого каркаса.

Скляна тумба має вигляд абсолютного куба й світиться зсередини. Всі ці приклади в иглядят настільки нехитро і просто, що, здається, ніби нічого не варто їх зробити своїми руками.
Між тим, більшість сучасних зразків мінімалістською меблів - далеко не серійні речі. Багато з них - предмети авторські, що мають ексклюзивний дизайн, зроблені за найвищими технологіями. Тому їх ціна буває найчастіше вище, ніж вартість речей, створених, наприклад, в стилі Людовика XIV. Одним словом, потрібно мати на увазі, що мінімалізм в інтер'єрі - це зовсім не мінімалізм по грошам.
З яких матеріалів виготовляється мінімалістські меблі? Звичайно - дерево, метал і пластик. Якщо мова йде про кухонних меблів, найбільш вдало впишуться в інтер'єр предмети з нержавіючої сталі або хромованого металу. Вони чудово поєднуватимуться з модною нині пластиковим посудом і вбудованою побутовою технікою, створюючи екологічний, блискучий вигляд. Якщо ми говоримо про спальню і інших житлових приміщеннях квартири, то тут має сенс "оселити" речі, що поєднують в собі елементи металу і дерева. Але й чисто дерев'яні предмети припадуть в пору. Наприклад, плетені меблі з ротанга і ліани. Одним словом, вибір великий. Тому важливо не переборщити: меблів в інтер'єрі не повинно бути багато.

Як, втім, і аксесуарів. Тому про них лише пару слів. Аксесуари повинні бути простих геометричних форм. Лубочні картинки на стінах, м'які подушечки на диванах, колекції рожевих слоників на комоді - цього всього не повинно бути в обстановці. Якщо картина, то одна, але велика, якщо скульптура, то теж одна, бажано поміщена в середину обов'язково порожньої кімнати ...
Втім, говорити про те, що мінімалізм схильний лише до строгості, "стерильності", відстороненості від життя, було б не зовсім вірно. У ньому може бути присутнім і неабияка частка гумору. Наприклад, в обстановці, побудованої за мінімалістичним канонам, можна запросто зустріти табурет, у якого замість сидіння ... аркуш паперу. Знайдеться мало сміливців скористатися таким предметом інтер'єру. А даремно - сучасний матеріал, схожий на папір, з легкістю витримає вагу солідного людини. І це ще не все. Сучасні дизайнери від мінімалізму прагнуть зробити меблі "живий": заливають під скло шар гелю, і варто торкнутися гладкої поверхні, як малюнок на кришці столу або плитках статі починає змінюватися. Таким чином, предмет оживає, вступає в контакт, стає комунікабельним. І це незважаючи на те, що форма його як і раніше спокійна і строга.

Щоб створити в своєму житлі острівець мінімалізму, потрібно володіти відповідним світоглядом. Не випадково сучасну різновид цього стилю порівнюють із японським трьохрядковий віршами - хокку. Не кожен напише. Не кожен зрозуміє. Простота - тільки на поверхні. А в глибині - недомовленість, інтрига і загадка. Мінімалізм в інтер'єрі - це філософське спрощення навколишньої дійсності. Він, як Фудзіяма - привід для медитацій і тихих роздумів про сенс життя.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини farming-sim.ru familymedcenter.kz family-doctor.by fayar.com.ua www.fcavto.ru fencing.zp.ua fbt.kz femalestyle.ru fb2bookfree.ru fiatforum.lv