Friday, March 13, 2015

Підготовка до будівництва приватного будинку, котеджу

Приказку «готуй сани влітку, а воза взимку» ми знаємо з дитинства. Правда, далеко не завжди дотримуємося її корисному призовом. Але ось що стосується будівництва будинку , то його краще починати у всеозброєнні: з проектом будинку, повним набором дозвільних документів і, звичайно, з бригадою будівельників, готової за першим покликом приступити до роботи.

Будівельний сезон вважається відкритим, якщо середньодобова температура повітря впевнено тримається на позначці 8 градусів. Раніше така погода встановлювалася в квітні, але глобальне потепління зрушило графік на березень. Ще потрібно врахувати весняний часовий відрізок, що триває зазвичай з кінця квітня по 15 травня, коли багато доріг закриті для проїзду великовантажного транспорту. У приватних осіб є близько восьми місяців на будівництво власного заміського будинку.

За цей час цілком реально спорудити фундамент, підвести під дах стіни і підключити готову коробку до опалювального контуру. Втім, в залежності від обраної технології події можуть розвиватися і за іншим сценарієм. Очевидно одне: при правильному плануванні та чіткому фінансуванні ви маєте всі шанси відзначити новосілля не пізніше ніж через два роки після початку будівництва. Зверніть увагу на поради фахівців з будівництва заміського будинку .
ЗЕМЕЛЬНЕ ПИТАННЯ

Заміське життя багато в чому залежить від ділянки. Вибираючи земельний наділ, продумайте особливості будівництва будинку і подальшого проживання у ньому. У цій статті ми не будемо зупинятися на юридичній стороні питання, а підійдемо до проблеми з практичної точки зору. Існує три основних варіанти розташування ділянки: в котеджному селищі, в муніципальному освіту або на лоні природи). У першому випадку господарі набувають землю з підведеними комунікаціями і під'їзними шляхами, на обгородженій території, що охороняється. Власники будинків в упорядкованих селищах позбавлені від багатьох побутових турбот (скажімо, від прибирання снігу та вивезення сміття). Однак такі ділянки нерідко продаються з підрядом, клієнтам пропонують на вибір кілька варіантів проектів котеджів. Адміністрація може дозволити будуватися власними силами, але в договорі пропише, що архітектура повинна бути витримана в загальній стилістиці селища.

строительство дома

Якщо земля знаходиться в муніципальній освіті (селі, селі, селищі міського типу або маленькому містечку), то при покупці слід враховувати конфігурацію наділу, його орієнтацію по сторонах світу і відносно дороги (вулиці), а також наявність магістральних мереж (газу, водопроводу, каналізації ).

Не варто захоплюватися відокремленими володіннями. Освоєння ділянок «У чистому полі», без під'їзних шляхів (не кажучи вже про дороги з твердим покриттям), далеко від будівельної інфраструктури (бетонних заводів і торговельних баз) вимагає колосальних зусиль.
Діло хазяйське

До приходу будівельників ділянку слід підготувати. Потрібно запросити уповноваженого геодезиста і точно позначити межі ваших володінь (вбити кілочки). Бажано поставити тимчасову огорожу (зберігаються дерева також огороджують). Ділянка треба очистити від каменів і сміття, вирубати чагарник, знести існуючі будови (при необхідності).

строительство домастроительство дома

Господарі повинні забезпечити електро- і водопостачання будмайданчика за тимчасовою схемою. Для виконання проектних робіт потрібно підготувати пакет документів. У нього входить копія кадастрового плану ділянки і фрагмент топографічної зйомки з нанесеними магістральними мережами. Особливу цінність представляють відомості про гідрогеологічної ситуації ділянки, які отримують в результаті інженерно-геологічних вишукувань (виконуються спеціалізованою організацією).

строительство дома
САМ СОБІ ГЕНЕРАЛ

Щоб отримати наочну картину майбутнього заміського володіння, треба скласти генеральний план, тобто розподілити по місцях будинок та інші будівлі. При цьому слід враховувати чинні містобудівні, санітарні та протипожежні вимоги. До речі, без генплану і дозвіл на будівництво не дадуть.

Власникам наділів на території муніципальних утворень наказано шанувати червону лінію - віртуальну межу, за якою шикуються вулиці, прокладаються дороги та інженерні магістралі. Щоб жити в ладу з владою, господарі повинні розташувати будинок на відстані 5 м від червоної лінії. Крім цього потрібно дотримуватися дистанції з сусідами. Згідно протипожежним нормам відстань між найближчими будинками має дорівнювати сумі їх висот (подвійний висоті). Цегляним будівлям із залізобетонними перекриттями покладено відстояти один від одного не менше ніж на б м. Дерев'яні перекриття збільшують цей показник ще на 2 м, а колод і брусових будинках не можна наближатися один до одного менше ніж на 10 м. Зазначені вимоги поширюються і на нежитлові споруди .

На генплані також слід відобразити положення джерела автономного водопостачання, персональної каналізаційної установки, резервуара з дизельним паливом. Після нанесення всіх заборонних ліній і обмежень ви дізнаєтеся, скільки квадратних метрів залишиться під забудову.
Все схвачено

Бувалі власники заміської нерухомості говорять, що перший будинок будується для ворога, другий -для одного і тільки третій - для себе, коханого. Головна причина невдач - відсутність професійно виконаного проекту. Недосвідчені новачки приймаються будувати будинок, маючи на руках план, намальований на аркуші в клітинку. Часом за проект приймають рекламну сторінку з каталогу. В результаті господарі змушені або обживати «будинок для ворога», або затівати нове будівництво.

Існує два способи обзавестися проектною документацією. Тим, хто хоче заощадити час і гроші, краще скористатися второваною дорогою - придбати типовий проект. На ринку такий «товар» присутній у величезній кількості і різноманітності. Було б бажання, а відповідний варіант обов'язково знайдеться. Залежно від параметрів будівлі та складу робочої документації типовий проект коштуватиме 4-12 тис. Грн. (Типові «палаци» обійдуться дорожче). До заявленою ціною треба додати витрати на прив'язку фундаменту.

Індивідуальні проекти замовляють в спеціалізованих організаціях (проектних інститутах, архітектурних майстерень, проектно-будівельних компаніях) або у приватнопрактикуючих архітекторів. Залежно від площі майбутнього будинку на створення проектної документації йде від одного до трьох місяців, а часом процес затягується на півроку і більше (в основному з вини нерішучих замовників). Прийнято вважати, що витрати на проектування рівні 5-15% від кошторисної вартості будівництва будівлі. Остаточне ж рішення приймається з урахуванням конкретної ситуації. Як правило, великі будівельні компанії пропонують «пакет послуг», декларуючи при цьому, що в разі попереднього підписання договору на поспіль проект замовнику зроблять безкоштовно. Але любителям «безкоштовного сиру» слід пам'ятати, що ціна проекту все одно буде закладена в підрядну кошторис.
ЯК ВИБРАТИ ТИПОВОЙ ПРОЕКТ

Більшість типових проектів спочатку були індивідуальними. Невипадково їх ще називають проектами повторного застосування. Якщо проектна документація вже була випробувана на практиці (по ній побудували будинок), треба думати, що в цілому все виконано правильно. Дрібні огріхи не в рахунок. Досвідчені будівельники розберуться, що до чого, і виправлять непринципові помилки, гірше, якщо будинок будуть зводити випадкові люди.

Разом з тим індивідуальний проект розроблявся для певного замовника, з урахуванням його особистих переваг і обставин. Цілком зрозуміло, якщо новим покупцям захочеться що-небудь змінити. Але тут таїться серйозна небезпека. Бездумна коригування типового проекту може призвести до плачевних наслідків. Не можна купувати проектну документацію, плануючи надалі збільшити габарити будинку або перенести несучі стіни. Зміни виллються в загальну тотальну переробку, за витратами зіставну з вартістю індивідуального проекту.

Проектна документація повторного застосування повинна максимально відповідати вимогам приватного забудовника і вписуватися в генплан ділянки. Об'ємно-планувальне рішення допустимо змінювати тільки в межах переміщення (видалення, зведення) несучих перегородок. Якщо господарям не дає спокою думка, що в якійсь точці земної кулі варто точно такий же будинок, то ця біда поправна. Достатньо змінити обробку фасадів і колір покрівлі, щоб будівля набула зовсім іншого вигляду.
АДАПТАЦІЯ

Як вже було сказано, типовий проект потребує прив'язці, тобто в адаптації фундаменту до геодезичних і гідрогеологічних властивостям ділянки. Опорну частину будинку розраховують і конструюють з урахуванням фізико-механічних властивостей ґрунтів і характеру їх залягання (це ті самі дані, які отримують в ході інженерно-геологічних вишукувань).

Ще в розрахунок приймають наявність ґрунтових вод. Прив'язку типового проекту замовляють у проектній організації або доручають фахівцям підрядної компанії, що займається будівництвом будинку.

Але одним фундаментом співпрацю з проектувальниками не обмежується. Найчастіше типовий проект складається з архітектурної і конструктивної частин. У цьому випадку слід завчасно подбати про розділи, присвячених інженерного забезпечення будинку, звернутися до фахівців в області електро та водопостачання, каналізації, опалення, вентиляції та кондиціонування. На жаль, приватний забудовник відчуває сильний тиск з боку непроханих порадників. Його переконують, що «інженерка» почекає, спочатку треба коробку поставити, а без дизайн - проекту все одно немає сенсу займатися електропроводкою або слабкострумовими мережами. Звичайно, подробиці начебто розташування розеток і вимикачів можна і відкласти. Але точки під'єднання і введення електрокабелю, водопроводу і каналізації повинні бути зазначені заздалегідь. Інакше згодом для прокладки трубопроводу доведеться довбати залізобетон. Щоб визначити, з якого боку підводити труби, треба заздалегідь знати розташування джерела водопостачання та автономної каналізації. Іншими словами, потрібно проект зовнішніх інженерних мереж.
Будь-який каприз

Індивідуальний проект розробляють в два етапи. Спочатку архітектор пропонує замовнику кілька ескізних варіантів майбутнього будинку. Сподобався господарям ескіз (плани, зовнішній вигляд фасадів) доводиться до розуму і стає відправною точкою для виконання робочої документації. Зазвичай на ескізний проект укладають окремий договір. Клієнт може забрати свої «картинки» і передати їх іншим проектувальникам.

строительство дома
МИ БУДУВАЛИ-БУДУВАЛИ

Російська приказка говорить, що золоті руки за срібло не купиш. Однак багато приватні забудовники всерйоз сподіваються найняти хороших досвідчених будівельників навіть не за срібні, а за мідні гроші. У приватному житловому будівництві практикуються дві основні схеми організації будівельних робіт: господарі або запрошують вільну бригаду під командуванням досвідченого виконроба, або звертаються в підрядну організацію.

Звичайно, мати справу з заїжджими гастарбайтерами або місцевими шабашниками ризиковано. Трохи що не так- їх і слід прохолов. Зате «самостійні» бригади і за роботу беруть по-божому. Правда, багатьох справжніх будівельників обставини змушують займатися «приватною практикою». Якщо задатися метою, то можна знайти сумлінних фахівців. Але платити їм доведеться відповідно. З будівельними компаніями теж не все однозначно. Звичайно, фірма укладає із замовником договір, в якому зазначені і права, і обов'язки, і порядок розрахунків, і терміни, і гарантійні зобов'язання, і штрафні санкції, і багато іншого. До того ж підрядна організація підтримує ділові зв'язки з постачальниками будівельних матеріалів та орендодавцями підйомно-транспортної та іншої техніки. Багато з них мають власні виробничі бази (наприклад, лісопилки). Райдужну картину псує єдиний мінус - висока вартість робіт. Правда, зараз спостерігається зниження цін на послуги підрядних організацій. До того ж, якщо згадати мудрість про три будинки, стане ясно, що якісне будівництво - це вигідно. Справедливості заради зазначимо, що фірми бувають різні. Зробити правильний вибір допомагає метод порівняльного аналізу. Запитайте в декількох компаніях кошторису на будівництво, оцініть вже готові об'єкти, при нагоді поговоріть з колишніми клієнтами. Не нехтуйте і власною інтуїцією.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини farming-sim.ru familymedcenter.kz family-doctor.by fayar.com.ua www.fcavto.ru fencing.zp.ua fbt.kz femalestyle.ru fb2bookfree.ru fiatforum.lv